Nieuws

20-03-2018 | Drie laboratoria toegelaten voor diagnostiek IBR & BVD

De zuivelondernemingen  verenigd in de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), LTO Nederland en Stichting Brancheorganisatie Kalversector (SBK) willen de dierziekten IBR en BVD aanpakken. Doel is dat alle rundveebedrijven BVD-vrij en IBR-vrij worden met behulp van onder andere laboratoriumdiagnostiek.

Op verzoek van de sectororganisaties beheert ZuivelNL de regeling voor toelating van laboratoria. De ketenorganisatie heeft inmiddels drie laboratoria toegelaten die analyses voor de landelijke aanpak van IBR en BVD kunnen uitvoeren. Het gaat om: Gezondheidsdienst voor Dieren BV (GD), Deventer, www.gddiergezondheid.nl;  Veterinair Laboratorium Gelderland BV (VLG), Epe www.vlg-bv.nl en Lavetan NV, Turnhout, België, www.lavetan.be

Deze drie laboratoria ondersteunen in principe ieder alle IBR- en BVD-routes, maar niet alle analyses (zie ook bijgaand schema). De laboratoria sturen de testuitslagen door naar de centrale databank van ZuivelNL voor beheer van de statussen. Dat betekent dat testuitslagen van verschillende toegelaten laboratoria ook door elkaar kunnen worden gebruikt.

Melkveebedrijven moeten zich voor 1 april 2018 aanmelden voor een bestrijdingsprogramma (routes) voor IBR en BVD. De zuivelondernemingen hebben die verplichting in hun leveringsvoorwaarden en/of kwaliteitsborgingsprogramma’s opgenomen. Naar verwachting komt het ministerie van Landbouw in 2019 met regelgeving die de bestrijding van IBR verplicht stelt voor alle rundveebedrijven.